Την τιμητική τους έχουν σε κάθε Νηστεία οι πίτες.Είναι τόσες οι παραλλαγές που μπορούν να γίνουν τόσο στα υλικά όσο και στα είδη φύλλου κάτι το οποίο μας λύνει τα χέρια καθώς ως γνωστόν τις περιόδους της Νηστείας δυσκολευόμαστε να βρούμε κάθε μέρα τι να μαγειρέψουμε.
Υλικά
100 γρ. βούτυρο
3 κρεμμύδια
2 σκ. σκόρδο
2 ντομάτες (500 γρ.)
½ ματσάκι δυόσμο
2 κ.σ. θυμάρι ξερό
1 πιπέρια Φλωρίνης
700 γρ. χωριάτικο φύλλο
αλάτι
πιπέρι
120 γρ. ελαιόλαδο για άλειμμα
σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει καλά.
Κόβουμε τα μανιτάρια στα τέσσερα.
Προσθέτουμε στο καυτό τηγάνι 50 γρ. βούτυρο και βάζουμε τα μανιτάρια, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για 9-10 λεπτά μέχρι να σωθούν τα υγρά που θα βγάλουν.
Τα αφαιρούμε και τα κρατάμε στην άκρη.
Βάζουμε το ίδιο τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες 0,5 εκ.
Προσθέτουμε τα άλλα 50 γρ. βούτυρο στο καυτό τηγάνι και βάζουμε το κρεμμύδι να καραμελώσει για 4-5 λεπτά.
Κόβουμε το σκόρδο σε λεπτές φέτες και το προσθέτουμε στο τηγάνι.
Κόβουμε στη μέση τις ντομάτες, αφαιρούμε τα κοτσάνια,τα σπόρια και το ζουμί και να μείνει μόνο η σάρκα. Την κόβουμε σε μικρά κυβάκια 0,5 εκ.
Βάζουμε τα μανιτάρια σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τις ντομάτες.
Ψιλοκόβουμε τον δυόσμο και τον βάζουμε στο μπολ μαζί με το θυμάρι.
Ψιλοκόβουμε την πιπεριά
Στη συνέχεια, προσθέτουμε στο μπολ το κρεμμύδι με το σκόρδο και την πιπεριά.Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα ώστε να ανακατευτούν τα υλικά της γέμισής μας.
Λαδώνουμε πολύ καλά με ένα πινέλο ένα ταψί 25x35 και βάζουμε ένα φύλλο. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε από πάνω άλλο ένα φύλλο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία ώστε να έχουμε στη βάση τρία φύλλα.
Προσθέτουμε το 1/3 της γέμισης και την απλώνουμε με ένα κουτάλι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Καλύπτουμε με ένα φύλλο, πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και απλώνουμε άλλο 1/3 από τη γέμιση.
Καλύπτουμε με άλλο ένα φύλλο, πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε το τελευταίο 1/3 από τη γέμισή μας.
Καλύπτουμε με τρία φύλλα προσέχοντας να πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο τα ενδιάμεσα φύλλα.
Γυρνάμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από το ταψί και τις λαδώνουμε καλά μαζί με όλη την επιφάνεια του φύλλου.
Χαράζουμε την πίτα.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στον αέρα για 40-50 λεπτά.
Αφήνουμε 10-15 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε.
Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει καλά.
Κόβουμε τα μανιτάρια στα τέσσερα.
Προσθέτουμε στο καυτό τηγάνι 50 γρ. βούτυρο και βάζουμε τα μανιτάρια, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για 9-10 λεπτά μέχρι να σωθούν τα υγρά που θα βγάλουν.
Τα αφαιρούμε και τα κρατάμε στην άκρη.
Βάζουμε το ίδιο τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες 0,5 εκ.
Προσθέτουμε τα άλλα 50 γρ. βούτυρο στο καυτό τηγάνι και βάζουμε το κρεμμύδι να καραμελώσει για 4-5 λεπτά.
Κόβουμε το σκόρδο σε λεπτές φέτες και το προσθέτουμε στο τηγάνι.
Κόβουμε στη μέση τις ντομάτες, αφαιρούμε τα κοτσάνια,τα σπόρια και το ζουμί και να μείνει μόνο η σάρκα. Την κόβουμε σε μικρά κυβάκια 0,5 εκ.
Βάζουμε τα μανιτάρια σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τις ντομάτες.
Ψιλοκόβουμε τον δυόσμο και τον βάζουμε στο μπολ μαζί με το θυμάρι.
Ψιλοκόβουμε την πιπεριά
Στη συνέχεια, προσθέτουμε στο μπολ το κρεμμύδι με το σκόρδο και την πιπεριά.Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα ώστε να ανακατευτούν τα υλικά της γέμισής μας.
Λαδώνουμε πολύ καλά με ένα πινέλο ένα ταψί 25x35 και βάζουμε ένα φύλλο. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε από πάνω άλλο ένα φύλλο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία ώστε να έχουμε στη βάση τρία φύλλα.
Προσθέτουμε το 1/3 της γέμισης και την απλώνουμε με ένα κουτάλι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Καλύπτουμε με ένα φύλλο, πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και απλώνουμε άλλο 1/3 από τη γέμιση.
Καλύπτουμε με άλλο ένα φύλλο, πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε το τελευταίο 1/3 από τη γέμισή μας.
Καλύπτουμε με τρία φύλλα προσέχοντας να πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο τα ενδιάμεσα φύλλα.
Γυρνάμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από το ταψί και τις λαδώνουμε καλά μαζί με όλη την επιφάνεια του φύλλου.
Χαράζουμε την πίτα.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στον αέρα για 40-50 λεπτά.
Αφήνουμε 10-15 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου