Πλησιάζουμε στην Καθαρά Δευτέρα και δεν θα μπορούσαμε να μην σας προσφέρουμε την συνταγή της παραδοσιακής χυλωμένης φασολάδας.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30'
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 90' ΕΛΑΧΙΣΤΟ
ΜΕΡΙΔΕΣ: 6
ΥΛΙΚΑ:
600γρ. μέτρια φασόλια ξερά
4 καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη στο πολύ ψιλό
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κλωνάρια σέλινο μαζί με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
1 κομμάτι (περίπου 50γρ.) σελινόριζας τριμμένο στον τρίφτη
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. μπούκουβο (προαιρετικά)
1 κ.γ. κόκκινη πάπρικα γλυκιά
3/4 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα φασόλια σε νερό προσθέτοντας στο μπωλ και μία κουταλιά του γλυκού σόδα.Την επόμενη μέρα στραγγίζουμε το νερό που έχει απομείνει και ξεπλένουμε τα φασόλια.Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και προσθέτουμε στην κατσαρόλα το 1/3 από το ελαιόλαδο.Σοτάρουμε τα κρεμμύδια,τα καρότα και το σέλινο σε μέτρια φωτιά όπως και τα ψιλοτριμμένο καρότο και την σελινόριζα.Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατέβουμε μέχρι να διαλυθεί.Τοποθετούμε τα φασόλια στην κατσαρόλα και τα σοτάρουμε και αυτά για 2-3 λεπτά.Συνεχίζουμε προσθέτοντας βραστό νερό και καλύβουμε όλα τα υλικά έως ότου το νερό εξέχει 7-8 εκατοστά από την επιφάνεια των υλικών.Για να χυλώσει όσο το δυνατόν περισσότερο η φασολάδα μας καλό θα είναι να την ξεκινήσουμε πρωί πρωί ούτως ώστε να την σιγοβράσουμε όσο μπορούμε (Γι'αυτό και σας γράφουμε παραπάνω ελάχιστο χρόνο βρασμού 90').Αν η κουζίνα μας έχει ένταση από το 1 εως το 9 την τοποθετούμε στο 4-5 από το πρωί και σιγοβράζουμε για πάνω από 2 ώρες για να πετύχουμε το καλύτερο χύλωμα.Στο τελευταίο τέταρτο του βρασμού προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το αλάτι,το μπούκουβο,το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και την πάπρικα.Αφήνουμε να βράσει για λίγα λεπτά ακόμα και είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα.
Βέβαια την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας είθισται να σερβίρουμε την φασολάδα με τουρσί,ελιές,ταραμοσαλάτα και την φρεσκοψημένη λαγάνα μας.Τέλος κερνάμε ως γλυκό τον αγαπημένο μας χαλβά.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου